Sıradışı düşünen insanların sayısı o denli az ki. Bu yazı bir Japon mühendisin buluşunu, pil olarak kullanılan gölleri, enerji piyasalarını bir anda sarsacak fikirleri anlatıyor.
Güncellendi: 11 Ocak 2022. İlk yazım tarihi: 1 Ekim 2016.
Enerji maliyetleri çok yükseldi. Evlere gelen faturalar artık el yakıyor. Ülke olarak doğalgazla ve kömürle enerji üretmeyi bırakmalıyız. Rüzgar enerjisinde başlayan atılımlar hiç fena değil ama artmalı. Enerjinin alternatif üretimleri ve saklanması artık çok daha önemli bir konu. Bu yazıda konuya çok farklı yaklaşımları bulacaksınız.
Bizim alışageldiğimiz enerji elde etme yöntemlerinde kömür, benzin, güneş, rüzgar, hidroelektrik, nükleer, dalga.. Tümünde enerji belli bir zaman aralığında tehlikeli olmayacak belli düzeyde elde edilir.
Saatte şu kadar elektriğe çevrilir bu enerjiler.
Peki devasa güçler söz konusu ise Amerika’yı kasıp kavuran her sene yeni isimler verilen -Katrina diyerek hatırlayalım- böyle ultra tayfunlardan, fırtınalardan enerji üretebilsek ne olurdu?
Japon bilim insanı mühendis Atsushi Shimizu, fırtınada kırılmayan bir rüzgar türbini tasarlıyor.
İzleyelim mi?
Bu türbin hava koşulları zorlaştığında durmak zorunda değil. Aksine gününü bekleyen bir koşu atı gibi atağa geçiyor. ABD, Çin, Filipinler, Japonya güçlü fırtınaları yaşayan iklimlere sahipler.
Öylesine büyük bir dönüş ve enerji elde edebiliyor ki söylenene göre bu enerji fırtına süresince saklanılabilirse, Japonya 50 yıl bu birikmiş enerjiyi kullanabiliyor.
Kulağa hoş gelen bu fikirde eksik halka “ee saklayamıyoruz ki” O kapasitede pilimiz yok. Hem pillerin ömrü sorun, hem dolma hızları, hem de çok fazla miktarda pil gerekiyor.
Bu kısım insanlığın belki de en önemli medeniyet meselelerinden birisi. Pil ömrü sadece akıllı cep telefonlarımız ve cihazlarımız için sıkıntı değil. Sanayi için de problem. Kendi kendisine enerji olarak yeten ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan ev konseptleri için de yumuşak karın.
Elon Musk şu ünlü elektrikli araba Tesla firmasının kurucusu, Paypal’in kurucusu, Marsa’a yolculuk, tekrar tekrar kullanılabilen ve dikine iniş kalkış yapabilen roketler, Hyperloop ile karada uçak gibi hızlı gitmek projelerinin mucit iş adamı şimdi pil işine el attı.
Powerwall – Ev Pili
Bir süredir evler için enerji depolama çözümleri bol güneşli Avustralya’da deneniyor. Yakında tüm evlerin kendisine ait akıllı bir ev yönetimi ve enerji kaynağı olacak.
Aşağıdaki sayfada daha fazla deta bulunuyor:
https://www.tesla.com/powerwall
Tesla Powerwall Ev Pili Evlerde Nasıl Kuruluyor?
Kısa sürede saydam camlarımız da değiştirilerek, enerji üreten saydam güneş panelleri takılacak. Her ev enerji üretecek saklayacak, atıklarını kendisi dönüştürecek, dünyayı kirletmeyecek.
O zamana dek bir şehrin enerjisini saklayabilecek dev pil tarlaları gerekiyor.
ŞEHİR İÇİN PİL
Fakat dün çok sıra dışı bir proje gördüm. Sizinle paylaşmak istedim.
Elimizdeki o saklayamadığımız devasa enerjiyi, denizi bir dağın tepesine yollamak da kullansak. Enerji depolamak için potansiyel enerji üretsek.
Ne demek şimdi bu? Enerji varken rüzgar eserken, güneş parlarken denizden suyu pompalayın dağın tepesine. Sonrasında mesela geceleri veya rüzgarsız mevsimlerde veya yıllar sonra dağ tepesindeki suyu tekrar aşağı gönderin ama önüne bir hidroelektrik santral kurun. Yani su içinden gererken türbinleri döndürüp elektrik üretsin.
Dağın tepesindeki minik gölünüz artık, PİLDİR.
Bu örnekte olduğu gibi farklı piller düşünülebilir. Bulunulan coğrafya sıcaksa fazla enerji soğukluk için soğuksa sıcaklık için kullanılabilir.
600 MW güneş PV tesisi Şili’de şekilleniyor. Maliyet açısından harika olduğunu söylüyor.
“Bu büyük olasılıkla dünyanın en ucuz pompalı depolama tesislerinden biri olacak, hemen hemen tüm doğal gaz santrallerinden daha ucuza, kömürden daha ucuza, hidroelektrik santrallerden daha ucuza geldi.” diyor şirketin kurucusu Francisco Torrealba.
Genelde yerçekimine karşı iş yapmak en basit ve kolay pil üretme yöntemi.
Burada ekosisteme tuzlu su ile zarar vermemek için önce o fazla enerji kullanılarak su buharlaştırılıp tuzundan arıtılabilir. Sonra yoğunlaştırılıp dağın tepesine yollanabilir.
Evet sadece bir fikir ama insan yaşamı için ne denli önemli değil mi?
Bu projeyi bir kaç sene içinde hayata geçirecekler. Süper kapasiteli süper hızlı ve dayanıklı piller üretilene yaygınlaşana dek doğal piller üretmeye devam…
KAYNAKÇA:
https://www.engadget.com/2016/09/29/typhoon-turbine/
https://www.tesla.com/powerwall
Açıkçası projenin güç kapasitesinden ziyade benim için bu makaledeki en güzel bilgi yer çekimi pili.. Gerçekten dahiyane…
Kadir arkadaşıma çanı gönülden katılıyorum projenin en dikkat çekici yeri yer çekimi pili olmuş çok beğendim açıkcası güneş enerjisi ararken nerelere geldik :) teşekkürler iyi çalışmalar favorilerime ekledim efendim.
Harikaymış be! :)